Oleje

Oleje roślinne stanowią niezbędny element do produkcji kosmetyków. Są bardzo uniwersalne – można je stosować samodzielnie lub jako dodatek do kosmetyku. Oleje są bogate w cenne kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Ich działanie polega na stworzeniu okluzji, czyli zapobieganiu utracie wilgoci z naskórka. Wyróżniamy 2 rodzaje produkcji olejów:
✔ oleje tłoczone na zimno – tłuszcze roślinne pozyskiwane tą metodą są minimalnie przetworzone, zawierają najwięcej właściwości odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych,
✔ oleje rafinowane – rafinacja to proces oczyszczania w temperaturze dochodzącej do 300ºC, co powoduje znaczną utratę substancji odżywczych oraz często smaku i zapachu charakterystycznego dla danej rośliny.
Najczęściej, do produkcji olejów, wykorzystuje się nasiona i pestki. Najpopularniejsze oleje w kosmetyce to kokosowy, arganowy, ze słodkich migdałów, z orzechów makadamia czy rycynowy.